Archive for June, 2009

Mix de comunicació: Moritz Vs. Heineken

Friday, June 12th, 2009

sin-titulo-1

Els diferents elements del mix de comunicació de Moritz i Heineken son:
Moritz
Moritz intenta posicionar-se en l’imaginari de la gent com la cervesa de Barcelona, amb una marca d’imatge moderna i cool. La modernitat de Moritz se sustenta en la recuperació d’elements del seu passat i en l’aposta per l’estètica retro: recuperació de la seva seu històrica, flota comercial composta per vint Seat 600 grocs, cartells amb tipografies antigues, packs de sis ampolles, patrocini del saló Auto Retro(1), tot extremadament elegant i original.
Moritz ha apostat decididament per la construcció de marca. El seu màrqueting està orientat a recuperar la memòria popular, mitjançant promocions directes i la participació en actes culturals de Barcelona o Catalunya.
L’empresa va optar per no invertir en publicitat(2) en TV, sinó que ho va fer en relacions públiques i publicity per a posicionar-se en el món de la cultura tan unit a la marca. Les seves accions intenten crear i mantenir la relació amb els diversos públics del seu entorn per promoure una imatge favorable dels productes, realitzant patrocinis d’exposicions a museus, institucions culturals, desfilades de moda(3), etc. on la marca pot estar present i s’involucren en ells recolzant-se en una fortíssima inversió en sampling un tipus de màrqueting directe que consisteix en l’enviament gratuït de mostres al públic objectiu.
Moritz ha col·laborat de manera sistemàtica en el patrocini de esdeveniments culturals de Barcelona i Catalunya com Moda FAD 2005, l’Any de la Gastronomia de març de 2005 a març de 2006, el Premi Internacional Terenci Moix, la Setmana Gastronòmica de Girona en 2007, etc…
Moritz també realitza cobranding, l’última acció d’aquest tipus ha estat amb la marca de sabatilles Munich, en la campanya Munich by Moritz.
Entre les tècniques publicitàries no convencionals o BTL(4) popularitzades en els últims temps, es troba el Buzz Màrqueting, de la qual Moritz és un bon exponent. Els principals beneficis del Buzz Màrqueting es troba en la credibilitat que aporta al missatge: no és la marca qui exposa directament de les seves bondats, sinó un amic, un col·lega o algú del nostre entorn.

Heineken
Els diferents elements del mix de comunicació de Heineken son:
Publicitat als diferents mitjans de comunicació de masses, premsa, televisió, internet, etc…, un exemple és el aquest vídeo d’un espot de TV.
Com part d’una promoció de vendes, Heineken va llançar uns altaveus amb la forma de les caixes de botelles de la marca de cerveses. L’objectiu de la campanya va ser reforçar la imatge de Heineken amb la música, els altaveus s’adquireixen en la compra de 6 llaunes de cervesa, amb un cost aproximat de 10 euros.
Heineken utilitza les relacions públiques en el seu mix de comunicació. Un clar exemple es la campanya “disfrutar de Heineken de manera responsable”. A través d’aquesta campanya, Heineken proporciona informacions sobre l’alcohol, dóna consells sobre la consumació, i vol que els consumidors prenguin responsabilitats respecte a les seves decisions. La seva responsabilitat relativa a la societat forma part de la seva estratègia de comunicació, fent aquest tipus de campanya, estan mostrant la marca, mostrant el producte, fent conèixer la cervesa, però adoptant una posició de marca responsable.
La seva responsabilitat relativa a la societat la fa estar al costat del jovent, patrocinant el FIB(5) que ja el
coneixem com “FIB Heineken” i d’altres esdeveniments relacionats amb la música(6) i desenvolupa a nivell
mundial diferents programes d’espònsor esportiu, durant el 2008 va renovar, per tercer any consecutiu, el seu suport com main espònsor del torneig UEFA Champions League7.

—————————————————————————
1 Font Lloc web http://www.autoretro.es/index1.html
2 Font Lloc web http://www.infonomia.com/if/articulo.php?id=31
3 Veure  ModaFad (2009). Lloc web disponible a ModaFAD
4 Font veure http://es.wikipedia.org/wiki/Below_the_line
5 Veure lloc web  http://www.fiberfib.com/
6 Veure lloc web  http://www.salaheineken.com/index.aspx
7 Font http://es.uefa.com/uefa/keytopics/kind=131072/newsid=697700.html